CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, November 2, 2010

Ikan Ara Masak Tempoyak

Assalamualaikum.

Semalam hubby tunjukkan saya ikan yg dah siap dipotong dan dibersihkan. Ikan ara, hubby pancing sendiri rasanya. Hubby cakap, "ikan ni kalau buat masak gulai tempoyak best jugak kan sayang kan?". Saya pandang hubby dan senyum (tanda setuju la tu..)... "Pagi esok awak masak ikan ni ye", sambung hubby. Saya bersetuju dan terus bangun buka peti ais, nak tengok bahan-bahan cukup atau tak.

Pagi tadi lepas solat subuh terus je saya ke dapur siapkan bahan-bahan. Hubby pun tolong jugak. Dia tolong ambik serai n daun kesum kat luar rumah. Terima kasih sayang :)... Berbekalkan bismillah + selawat + tawakal, saya pun mula memasak. Dan inilah hasilnya.......


Alhamdulillah....
(Ni first time saya masak gulai tempoyak guna ikan ara. Dekat pahang selalunya saya guna ikan patin, campur dengan batang keladi)


P/S: Ada banyak cara/bahan boleh guna utk buat masak tempoyak ni. Ada orang dia bubuh bunga kantan, daun kunyit.. Ada yg bubuh serai + daun kunyit je. Ada jugak yg bubuh bunga kantan + daun kesum.. Terpulang pada individu. Saya pun tukar2 resepi... :)

1 comment:

asma' said...

syah,post lah resepinye..mane tau time kite ajin nak try gak masak tempoyak nie..(ske makan pas f.time makan kat umah awk ritu)hehe..
.:mzias:.