CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, November 10, 2010

Kisah Kami...

Assalamualaikum.

Disebabkan malas nak buat banyak2 entry, maka saya pun meng'update' la blog ini dengan kisah saya, hubby, n baby F dalam 1 tajuk.. Senang.. tak yah post banyak2 kali.. hehe...

Kisah saya n hubby

Semalam hubby bagitau kat saya yg dia akan ke kedah selama 3 hari. Jadi sukarelawan bantu mangsa banjir kat Jitra dan Alor Setar. Dengar je hubby cakap macam tu terus saya rasa macam tak sihat. Siap baring2 lagi kat kedai. hehehe...

Bukan saje buat2 tau.. Tapi memang badan rasa lain macam. Maybe jugak kesan saya makan ubat tambah darah. Bau dia kuat sangat sampai membuatkan saya mabuk. Rasa macam nak pitam, tangan ngan mulut rasa kebas semacam (seolah-olah pucat takde darah).. Tapi bila tengok kat tapak tangan, ok je merah2.. Bibir pun tak pucat..

So saya baring jela.. Cuba paksa diri utk tidur tapi tak boleh. Lama jugak saya berkeadaan macam tu. Agak2 dalam 2 jam lebih. Seksa jugak la nak menahannya.. Sampai akhirnya air mata mengalir.. Alhamdulillah ada hubby datang pujuk.. Pastu hubby siap belikan nasi suruh saya makan. hehe.. Love u sayang~

Pagi tadi berlaku pulak satu insiden memalukan yg dicetuskan oleh saya.. huhu.. Kalau ingat balik memang malu sangat2. Tapi takleh nak buat apa la.. Masa tak boleh nak undur balik..

Pagi2 lagi saya dah buat kecoh kat rumah opah. Masa tu baru pukul 6 lebih, langit pun gelap lagi. Tiba-tiba ada la pulak katak pisang buat aksi lompat melompat dalam bilik kami. Boleh tahan tinggi gak katak tu melompat. Dari lantai lompat ke atas meja solek, pastu lompat pulak ke dinding. Tinggi pulak tu.. Nak dekat sampai siling la jugak. Yg saya tengah duduk kat atas katil..

Tiba-tiba boleh pulak katak tu berpusing arah n terus lompat ke katil.. Apa lagi.. Menjerit sakan la saya. Eee geli.. geli.. Saya baling selimut, katak tu lompat balik kat meja. Pastu dia buat lagi aksi yg sama macam tadi buat kali kedua. Menjerit lagi saya. Hubby tengah mandi, tak dapat la saya nak mintak tolong. Mak pulak yg datang menjenguk sebab hairan sebab apa saya terjerit-jerit. hehehe... Semangat mak nak tolong, siap panggil 'maid' datang tolong lagi. Habis semua kecoh disebabkan saya. huhu~

Akhirnya hubby yg baru sudah mandi yg menyelamatkan keadaan. Hubby tangkap katak yg hyperaktif tu n buang kat luar rumah. Lega.. Tergelak-gelak je hubby tengok saya. Memang takleh lupa la peristiwa pagi tadi. huhu..

Sebelum bertolak ke kedah saya salam n cium tangan hubby. Hubby peluk saya n pesan, "doa banyak2 kat Allah mintak Dia jauhkan benda2 yg awak takut. Yg menjaga awak Dia, bukan saya.." Saya angguk n jawab,"insyaAllah.." Hubby pun senyum je.. (manis sangat~ hehehe...)

Kisah baby F

Kandungan saya sekarang dah mencecah 31 minggu.. Lagi 3 hari genap la 8 bulan usia baby F kat dalam tummy saya. Alhamdulillah...

Bermula 5 november hari tu nurse suruh saya tanda carta pergerakan baby kat dalam buku merah. Sehari saya mesti tanda 10 pergerakan bermula jam 9 pagi. Kalau baby bergerak kurang dari 10 kali hingga jam 8 malam, saya kena cepat2 ke hospital.. Diorang takut baby lemas.. Na'uzubillahi min zaalik.. Minta dijauhkan ya Allah.. Sebagai ibu yg mengandungkan, perasaan sayang saya terhadap baby F sangat menebal walaupun dia belum lahir dan saya belum dapat menatap wajah dia.. Itulah kuasa Allah...

Hari pertama menanda, pergerakan ke 10 baby F saya tanda pada jam 5.15 petang.. Hari kedua lewat sikit dari hari pertama, 5.20 petang. Hari ketiga n seterusnya baby F semakin aktif bergerak. Gerakan ke 10 semakin awal saya catat. Kelmarin 4.30 petang, semalam 3.50 petang.. Hari ni lagi awal! Pukul 3.25 tadi baby F dah bergerak buat kali yg ke 10.. Alhamdulillah, syukur ya Allah...

Tapi nurse pesan walaupun baby dah bergerak sebanyak 10 kali, saya masih kena pastikan ada pergerakan baby selepas tu.. Takut baby lemas selepas gerakan yg ke 10.. Alhamdulillah setakat ni baby F sangat aktif walaupun lepas saya habis menanda. Sampai malam pun dia aktif.. Sayang anak ummi ni~... Semoga baby F terus sihat dan aktif hingga tiba saat kelahirannya ke dunia ini.. Dan terus sihat dan aktif selepas kelahirannya nanti. Ameeennn... Mohon doa dari semua... :)


P/S: Tak sabar nak tunggu hubby balik khamis ni. Moga Allah melindunginya di mana saja dia berada...

2 comments:

AshAnas said...

akak jaga en.abu ye... hehe... mlm ni kitorang jumpe kot, assim ajak makan2... akak sbnrnye tak lalu sgt nak mkn mlm ni. tp klu diorg ajak, akak ikut je la... blh tolong tgk2 kan cik abg awk tu, hehe...

~EcahAbu~ said...

hehehe tq k.shira~
actually sblm pegi td 2x beg dia tertinggal. memula tinggal kat umah opah, pastu tertinggal kat kedai pulak..dah sampai taiping terpaksa patah balik. nnti masa mkn akak pesan kat dia, lupa beg takpe..jgn lupa isteri sudaa..hehe...