CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, February 25, 2014

Perkembangan terkini anak2 dan baby baru

image

Anak sulung Ummi yg sangat soleh dah pun berumur 3 tahun. Alhamdulillah. Fateh Arraziq sangat banyak cakap sekarang. Mulut tak henti2 pot pet pot pet. Cakapnya pulak jelas dan terang. Ramai orang ingat Fateh dah 5 tahun sebab dia petah sangat. Hehe..

Fateh sekarang tersangat-sangatlah lasak. Kuat buli adik ina. Bukan nak buli sebenarnya, tapi nak berkawan. Cuma tak berapa pandai. Maklumlah budak lagi. Dia lelaki.. Dia main ngan adik ina stail budak lelaki lah..

Juga rajin tolong Ummi dan Abah. Pagi2 mesti ikut Abah pi bagi ayam makan.
"Abah..Abah..biar Fateh yg bagi tau.."
Kalau tengok Ummi masak kat dapur mesti mulut tak henti2 tanya itu dan ini. Ini apa namanya, Ummi buat apa, kenapa, kenapa, dan kenapa. Perasaan ingin tahu dia cukup kuat..sampai tak terjawab Ummi kadang2 tu. Hehe..

Pernah sekali Fateh tanya,
"Ummi, kenapa Ummi pakai tutup muka tu? Mulut Ummi aurat ke?"
Hehehe...

Siang dah tak pakai pampers. Dah pandai kencing dan berak kat tandas. Alhamdulillah. Cuma kadang2 terlepas gak kencing kat lantai disebabkan seronok sangat main ngan sepupu atau kawan2. Malam still pakai pampers. InsyaAllah Ummi akan cuba train lagi.

image

Si anak dara, Irdina yg solehah juga dah makin bijak pandai lagi cerdik. Gigi dah banyak.. Geraham pun ada kat belah atas. Makan semua dia nak..jarang sangat menolak. Jauh beza dengan abang Fateh yg kadang-kadang 2 hari sekali je makan nasi. Kalau Ummi suap dua-dua pun mesti suap Fateh sekali suap Irdina 4 5 kali.

Berjalan belum pandai lagi. Tengah bertatih-tatih. Berdiri lepas tangan dah boleh. Jalan pun dah boleh 4 5 langkah. Cuma Irdina belum confident je lagi nak berjalan selalu. Tapi Ummi dan abang Fateh sangat2 memberikan galakan kepada dia. Hehe.

Sekarang kandungan Ummi dah masuk 20 minggu 3 hari. Sejak usia kandungan 16 minggu kalau tak silap Ummi..Ummi dah mula campur susu formula utk Irdina. Means sekarang Irdina minum susu botol dan masih menyusu badan dgn Ummi. Terpaksa atas sebab2 yg tak dapat dielakkan. Susu botol tu kongsi dengan abang Fateh, Dutch Lady 123 perisa coklat. Mula-mula Ummi cuba bagi yg plain, tapi Irdina reject. Takmau minum langsung. Last2 kongsi susu abang Fateh je.

Adik dalam tummy Ummi sihat insyaAllah. Sometimes Ummi masih lagi ada rasa loya. So dalam peti ais sentiasa spare ais krim oren asam boi banyak2. Hehe. Tiap kali uncle jual ais krim tu datang Ummi akan beli 5 batang ais krim tu. Tapi kena makan senyap2..time anak2 tidur ke.. Fateh bukan boleh tengok karang mula lah nak..nak..nak.. Pastu last2 karang dia yg makan banyak. Huhuu.

image

Mengandung kali ni Ummi tak makan ikan, tak makan ayam, segala seafood2 semua Ummi taknak. Daging boleh la juga sikit2. So makan nasi pun dgn ikan bilis goreng..ikan masin.. Kadang2 je boleh nak makan ikan atau ayam sikit2. Tapi memang rasa tak sedap lah di mulut. Cukup la sekadar nak buat alas perut.

Okeh yg tu je perkongsian kali ni insyaAllah. Jantina baby belum nampak. Ummi tak kisah je lelaki atau perempuan. Yg penting sihat dan sempurna dalaman serta luarannya.

"Ya Allah,
Kau permudahkanlah proses mengandung, melahirkan, dan mendidik anak ini serta anak-anakku yg lain. Permudahkanlah ya Allah. Kau perkenankanlah doaku. Aminn."

1 comment:

nana zarina said...

Alhamdulillah rezeki.. dulu masa nana mula nak train anak nana asyraff yg sebaya fateh pon amik masa.seronok layan budak 3 tahun ni ckp kan.
www.villavitaminibu.blogspot.com