CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, October 28, 2010

Persediaan Menyambut Kelahiran Baby F

Assalamualaikum.

Banyak benda pulak rasa nak post hari ni. Tapi takpe lah, lepas jalan-jalan kat blog kawan-kawan tadi tetiba je rasa nak post pasal tajuk ni. Lagipun gambar pun dah ada. Actually masih awal sebenarnya utk saya n hubby bershopping utk menyambut kelahiran permata hati kami. Tapi memandangkan kewangan kami agak tak menentu sejak akhir-akhir ni, ditambah pulak dengan masalah anemia yg saya hadapi, atas nasihat beberapa rakan dan saudara mara maka kami pun buatlah keputusan utk bersedia lebih awal. Takut terbersalin awal. Lagipun usia kandungan saya dah menjangkau 7 bulan lebih. Selalu rasa tak selesa sekarang. Bila duduk lama-lama mula la sakit pinggang. Kalau berjalan pulak lenguh habis kaki ni. Baring pun tak berapa selesa, tidur malam asyik terjaga je. Mungkin Allah nak bagi latihan sebab nanti kena berjaga malam kalau baby meragam atau nak bagi baby minum susu kan? hehe...

Hari tu saya dah minta pendapat kawan-kawan dan search di internet tentang barang-barang keperluan utk menyambut kelahiran ni. Tapi list barang-barang saya tertinggal di kedai pulak. Allah izin hari sabtu baru ni mak dan opah buat majlis doa selamat utk saya dan Iman, adik ipar saya yg due datenya sama dengan saya, maka ramailah sedara-mara yg datang termasuk biras yg saya panggil kak long. Kak long dah ada sorang anak, namanya Azzuhri. So kak long lah yg tolong saya senaraikan semula apa barang-barang yg patut dibeli. Lepas tu kak long juga lah yg temankan saya n hubby gi shopping kat Tesco malam esoknya. Alhamdulillah, mudah kerja kami. Takdelah kami terpinga-pinga tak tau nak pilih barang-barang tu semua.

Sebenarnya kak long teringin nak makan nasi arab kat kedai depan Tesco tu. Tapi bila sampai tengok kedai tu macam tak penah bukak lagi je. So kami pun makan kat tesco jela, lepas tu terus gi membeli belah. Mulanya saya cadang nak beli sikit-sikit je dulu. Tapi hubby cakap dia malas nak shopping banyak-banyak kali. So beli je terus semua barang. Barang saya, barang baby, n barang rumah sikit. RM400 lebih jugak lah duit kami terbang malam tu. Barang saya saja dah seratus lebih, beli nursing bra, panties utk ibu mengandung (tambahan je sebab awal2 pregnant tu beli sikit sangat), stokin tebal, n maternity pad. Barang rumah pulak rm50 lebih je. Barang baby la yg paling banyak habis, RM200 lebih~... Kat bawah ni gambar antara barang-barang baby yg kami beli...



Sarung tangan & sarung kaki. Cute~..Tapi tak banyak pilihan warna.
Banyak warna kuning, biru n pink. Putih pun sikit je.


Pampers newborn. Kak long yang tolong pilih jenama ni.


Belek sekejap je baju ni, pastu terus decide nak ambik. Saya pilih baju murah, so tak banyak pilihan warna & design la. Ambik je mana yg ada. Yg penting boleh dipakai. Betul tak?


Baju ni takde butang kat depan. Tapi sebab dah suka, saya beli jugak.


Yg ni pulak kak long yg tolong pilih. Saya tengok je terus jatuh hati.
Cute sangat~


Kelambu. Saya pilih warna hijau. Sebab saya suka hijau.. hehe...


Alas getah. Takut baby berak atau kencing. Nanti takde la terkena kat tilam. Lagipun senang nak bawak kemana-mana. Kalau gi halakat pun ok jugak bawak alas ni kan? Senang nak letak baby, alas ni lembut.


Beg ni hubby yg berkenan sangat2. Dia kata senang nak bawak.
Beg galas kat belakang, baby galas kat depan. Saya pun suka. Sebab beg ni warna hijau..hehehe~.. Lagi satu, semua barang2 baby saya dah packing siap2 dalam beg ni. Senang kalau emergency kes, hubby just capai beg ni n bawak pegi hospital. Takyah kalut2 nak kena pilih barang lagi. Barang2 saya pun akan dimuatkan dalam beg ni juga (kalau muat la..)


Barang-barang yg dah dimuatkan dalam beg~ Napkin, tuala, pampers,
set mandian & minyak telon, wipe tissue, selimut, baju baby, sarung tangan & kaki.


Ni la kak long Raihanah dengan baby boy Azzuhri yg comey~
Kak long tak pandang kamera sebab dia ingatkan saya ambik gambar Zuhri je.. hehe~

4 comments:

AshAnas said...

eh, dh elok sgt la beli brg baby ms dh 7 bulan ni... lps tu mmg kena prepare brg2 nk gi hospital dr skrg dh tau...

asma' said...

wah2..dah de blog ye..
kite rase barang kite pon bnyak ejau t..hehe
.:mzias:.

wardah syuhada said...

ukhti..:) moga Allah mudahkan dan beri kekuatan..

Laiyyinur Harir said...

syah..hehe..
bestnye kn..beli brg2 utk baby..
aritu angah gi giant,tengok set baju POOH tu,
COMEYNYE!!! angah mmg suka sgt POOH.
"bila la kta nk dpt bby kan bang?"
"sabarla.insyaallah ade la nt."
Moga Allah kurniakan ku rezeki itu..