CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, July 18, 2013

Resepi Nasi Arab

**SB = sudu besar. Guna sudu sukatan, bukan sudu yg kita dok guna utk makan.
**sk = sudu kecil.
**sm = sudu makan.

Utk nasi:-
5 cawan Beras (2kg beras basmathi extra long = 12 cawan dadih)
Seekor ayam (belah 4)
Air (1 cawan beras = 1 setengah cawan air)
2 SB Tomato Puree
2 biji Bawang Besar - saiz kecil atau sederhana (potong bulat)

Rempah A (utk dimasukkan terus dalam air rebusan ayam):-
5 biji Buah Pelaga
3 helai Bay Leaf
3 batang Kulit Kayu Manis
5 Cengkih
1 SB Serbuk Ketumbar
1 SB Lada Hitam (biji)
1 SB Serbuk Jintan Putih

Rempah B (utk ditumis kemudian):-
1/2 SB Serbuk Zaafaran/Kunyit
1 sk Serbuk Mellah Farolah @ sedikit Pewarna Merah
1/2 cawan Minyak Masak @ Minyak Jagung
5 biji Buah Pelaga
3 helai Bay Leaf
3 batang Kulit Kayu Manis
5 Cengkih
1 SB Serbuk Ketumbar
1 SB Lada Hitam (biji)
1 SB Serbuk Jintan Putih

Cara-cara:-
1) Sukat air dalam periuk dan rebus sampai mendidih. Jumlah air bergantung kepada berapa banyak beras kita yg gunakan.
2) Bila air dah mendidih, masukkan ayam + tomato puree + sebiji bawang besar + Rempah A.
3) Rebus ayam 15 hingga 30 minit menggunakan api sederhana.
4) keluarkan ayam dari periuk. Tutup api.
5) Panaskan minyak dalam kuali. Tumis Rempah B + sebiji bawang besar hingga bawang nampak agak kekuningan.
6) Masukkan tumisan ke dalam air rebusan tadi + garam secukupnya. Didihkan.
7) Bila dah mendidih, masukkan beras. Kacau sebati. Tunggu sehingga nasi masak. (api sederhana)
8) Bila nasi dah hampir masak, kacau2 sikit guna garpu.
9) Biarkan sekejap nasi (takyah tutup periuk).
10) Kacau lagi nasi, kemudian tutup periuk dan padamkan api. Biarkan seketika.

Utk Ayam @ Kambing:-
**Sediakan bahan perapan dulu.
3 inci Halia
1 sk Serbuk Kunyit
1 sm Jintan Manis*
1 sm Jintan Putih*
4 sm Ketumbar*
2 sm Buah Pelaga
1 SB Garam
2 SB Gula
1 biji Bawang Besar (saiz sederhana)
6 ulas Bawang Putih
Sedikit Perencah Hilal
-Yg bertanda * nak guna serbuk pun boleh.

1) Blend semua bahan bersama.
2) Lumurkan pada ayam @ kambing.
3) Perapkan selama 2-3 jam.
4) Tutup dengan aluminium foil. Bakar pada suhu 200c sehingga masak.
Ayam - 20 hingga 30 minit.
Kambing - 1 jam. (boleh tambah masa kalau daging belum masak sepenuhnya)
5) Buka aluminium foil dan bakar lagi sekejap supaya bahagian luarnya rangup. Siap.

Salatah:-
4 biji Tomato (yg agak keras sikit)
3@4 biji Cili Hijau
Secekak Daun Ketumbar
Cuka Epal secukupnya
Sedikit perahan Lemon

- Blend semua bahan bersama.

Salad Yogurt:-
Natural @ Plain Yogurt
Timun Jepun (parut kasar)
Karot (parut kasar)
Sedikit perahan Lemon
Garam secukupnya

- Campurkan kesemua bahan. Kacau sebati.
**utk rasa, boleh adjust ikut selera masing2.

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments: