CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, April 4, 2013

Pavlova first try

Sebenarnya sekian lama dah ushar pavlova dengan resepinya kat internet. Tapi nak cuba buat tu..fikir 6 7 kali pun tak terbuat-buat lagi. Sebab fikir macam renyah je semua perkakas takleh ada kesan air atau minyak langsung. Jadi takut pulak nak cuba takut tak menjadi.

Allah izin sekarang semua bahan ada. Strawberi ngan anggur masam ya rabbi pun ada. Cuba jugaklah. Mana tau menjadi kan..

Daripada mula nak memukul bahan, sampailah masa membakar, hati ni berdebar-debarrr je sampai nak buat apa pun tak boleh. Risau punya pasal. Menjadi ke tak ni? Hehehe. Dah siap bakar tu, tengok cantik je pavlovanye. Jadi lah ni insyaAllah. Sekali pegang-pegang, alahai lembik. Tak rangup pun. Warna cukup coklat dah.

Pastu beranikan diri bakar lagi sekejap. Hasilnya...pun tak rangup. Sob sob.. Masa nak putar krim pulak macam takut takut je tau. Sebab orang kata krim ni takleh terlebih putar. So masa tengah putar tu dalam hati ni dok tertanya-tanya, dah kental ke belum ni??

Jadi...hasilnya tak berapa nak menjadi lah.. Krim lembik. Bila letak buah je, habis krim ngan buah buah sekali terjatuh. Tapi rasa ok. Memang rasa pavlova. Sedapp. Tambah krim tu tak letak gula. So rasa dia tak terlampau manis lah. Sedang sedangg aje.

Nanti nak cuba buat lagi insyaAllah. Tips dah mintak dari sifu. Moga2 hasilnya nanti lebih terbaikk.hihi. Terima kasih sifu sebab berkongsi ilmu. Moga rezeki sifu sekeluarga dimurahkan lagi Allah swt. Aminnn. :))

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments: